Voltijd hoogbegaafdheidsonderwijs in het SPOV-atelier

Bij SPOVenray vinden we het belangrijk dat  alle leerlingen onderwijs krijgen dat bij hen past én in de buurt is. Daarom blijven we innoveren om thuisnabij, passend onderwijs mogelijk te maken.

Een voorbeeld daarvan is het SPOV-atelier. In het SPOV-atelier op bassischool Petrus’ Banden bieden we sinds schooljaar 2023-2024 voltijds hoogbegaafdheidsonderwijs aan.

Waarom hoogbegaafdheidsonderwijs?

Het reguliere onderwijs bestaat voornamelijk uit kennisdeling over de basisvakken, onderzoeksvaardigheden en denkwijzen om de leerlingen voor te bereiden op de volgende stap in hun schoolcarrière. Dat gaat hoogbegaafde kinderen vaak prima af. Wij geloven echter dat hoogbegaafdheidsonderwijs moet bestaan uit meer dan dat. Kinderen die worden geboren met hoogbegaafdheid hebben namelijk vaak andere behoeften dan leeftijdsgenoten. Zij laten verschillen zien in:

  • Denken en voelen
  • Intelligentie, motivatie en creativiteit
  • Mate van zelfreflectie
  • Discussies en confrontaties
  • Angsten om fouten te maken
  • De manier waarop ze de omgeving waarnemen en emoties ervaren

In het SPOV-atelier bereiden we kinderen voor op hun toekomst binnen én buiten school. We leren onze leerlingen om respect te hebben voor zichzelf en de wereld om hun heen. Hoogbegaafde kinderen kunnen zich soms onbegrepen voelen, doordat ze zich anders ontwikkelen dan hun leeftijdsgenootjes. Daarom ligt de focus in het SPOV-atelier op het creëren van zelfvertrouwen en het werken aan een stevige basis waar de kinderen hun leven lang plezier van hebben!

Het SPOV-atelier staat voor:

A: aandacht voor verbinding (met peers, VO en regulier)
T: top down waar mogelijk
E: executieve vaardigheden als rode draad
L: leren leven, leren denken, leren leren
I : innoveren en out of the box denken
E: experimenteren en exploreren
R: ruimte voor autonomie

Hoe gaan we te werk?

In het SPOV-atelier zetten we al onze kennis en vaardigheden in om de leerlingen zo goed mogelijk te ondersteunen in hun leerproces. De uitgangspunten van het SPOV-atelier zijn:

  • Lesgeven in peergroepen
  • Verbinding met het reguliere onderwijs, zoals gezamenlijke activiteiten
  • Aandacht voor vakinhoudelijke én persoonlijke ontwikkeling
  • Zelfstandigheid en eigen initiatief
  • Verrijking buiten de basisvakken (techniek, expressie, ICT, muziek en beweging)
  • Out-of-the-box denken
  • Nieuwe vaardigheden leren door aan projecten te werken
  • Koppeling met het voortgezet onderwijs

Daarbij zoeken we in het SPOV-atelier de samenwerking op met de omgeving. Dit heeft een positieve invloed op de sociaal-emotionele ontwikkeling van een hoogbegaafd kind. Een goede samenwerking tussen ouders, school en kind is daarom onmisbaar!

Wat doen de leerkrachten?

Onze leerkrachten zorgen ervoor dat alle leerlingen het beste uit zichzelf halen. Zelfstandig leren staat daarbij centraal. Elke dag opnieuw gebruiken onze leerkrachten hun kennis over hoogbegaafdheid om de leerlingen les te geven op een manier die voor hen werkt. Dat vraagt ook iets anders van de leerkracht: soms gaat het heel snel en kunnen leerlingen je verrassen met de vragen die ze bedenken. Leerkrachten denken out of the box om het onderwijs te laten aansluiten op de behoeften en interesses van de leerlingen. Zo krijgen alle kinderen de begeleiding die ze nodig hebben en fijn vinden.

Samenwerking met ouders?

Kinderen worden geboren met hoogbegaafdheid. Maar hoe dit zich ontwikkelt is afhankelijk van hun omgeving. Hun leerproces stopt niet als de schooldag voorbij is. Een goede samenwerking tussen de ouders en school is erg belangrijk bij hoogbegaafdheidsonderwijs. Dit zorgt voor een positieve invloed op de ontwikkeling. Ouders vormen een veilige haven, van waaruit hun kind verder kan werken om het beste uit zichzelf te halen. Zo vragen we de ouders regelmatig wat ze van de kwaliteit van het onderwijs vinden en welke verhalen de kinderen thuis vertellen. Samen zorgen we zo voor het beste onderwijs.

Meer informatie? 

Heb je meer vragen over hoe het SPOV-atelier op basisschool Petrus’ Banden eruitziet, of wil je weten hoe je je aanmeldt? Neem gerust contact op met Gerda Maathuis, directrice van basisschool Petrus’ Banden, via g.maathuis@spovenray.nl of 0478-550351.

Ben je enthousiast geworden door dit verhaal en lijkt het je leuk om te werken in het SPOV-atelier? Neem een kijkje op onze werken-bij website voor de laatste vacatures. 

Op zoek naar aanvullende informatie over het SPOV-atelier? Bekijk dan hier onze website met uitgebreide informatie over SPOV-atelier.